dijous, 6 de juny de 2024
Noticies
La nova normativa dels ascensors: quins canvis t'afecten?

L'adequació dels ascensors esdevé obligatòria, tot i que s'hagi d'aprovar en Junta de Propietaris. En cas contrari, la Comunitat en resultaria responsable

La nova normativa (Reial decret 355/2024) aprovada pel Ministeri d'Indústria i que entrarà en vigor el pròxim 1 de juliol, obligarà a canviar o adaptar tres de cada quatre ascensors que hi ha a Catalunya. Aquest canvi tindrà, segons preveu el Gremi Empresarial d'Ascensors de Catalunya, una afectació sobre el 75% dels ascensors, és a dir, uns 150.000 ascensors. La nova norma no afectarà els ascensors instal·lats en els darrers 10 anys, ja que aquests s'ajusten a les exigències del nou decret i tampoc afectarà de la mateixa forma als instal·lats amb anterioritat.

ORGAN i el seu equip, treballen sempre en l'aplicació i la coordinació d'aquestes noves normatives que afecten els edificis que gestionen, i per això s'està treballant en la via per adequar i adaptar els ascensors dels seus clients a la nova obligatorietat. En aquest sentit, a ORGAN, entre d'altres, compten amb l'empresa d'ascensors KONE com un dels seus col·laboradors preferents per coordinar totes les actuacions necessàries. Oferint solucions a mida per a cada cas amb diversos avantatges i facilitats de finançament segons l'afectació. A més, i recentment, KONE ha realitzat sessions de formacions al seu equip per conèixer més a fons l'afectació de la normativa i com s'executarà als edificis.


Quines novetats contempla la nova norma?

La nova disposició, amb la que es vol millorar la seguretat dels ascensors, obligarà a la instal·lació de mecanismes per evitar sobrecàrregues i possibles modificacions en les característiques dels contrapesos que fan pujar o baixar la cabina. A més, també hauran d'estar equipats amb una línia telefònica per trucar al servei tècnic per si algú es queda atrapat, així com incorporar cortines detectores d'obstacles a les portes per evitar atrapaments amb més garanties en comptes de sensors que només detecten un punt concret.

Una altra de les mesures que inclou la nova norma és que s'obligarà a renovar les guies dels ascensors encarrilats. En aquest sentit, les instal·lacions dels anys 50 i 60 són de fusta o de guia rodona s'hauran de canviar, ja que a partir d'ara, la nova norma dictamina que hauran de ser completament metàl·liques.

Es calcula que les reformes podran variar des dels 500 euros, per casos on només es necessiti una intervenció puntual, o arribar fins als 40.000 euros per aquells casos més complexos.


Quan s'han d'habilitar els nous canvis?

Per saber quan hauran d'estar llestes les noves modificacions, dependrà de quan s'hagi de realitzar la pròxima revisió obligatòria d'Indústria que es fa cada quatre anys. A partir de l'acta corresponent és quan començarà el termini de subsanació de les deficiències detectades. Fins aquesta inspecció, no cal fer cap actuació. Tot i que l'empresa de manteniment pugui aprofitar les inspeccions rutinàries per elaborar un diagnòstic, tot i no ser obligatori, d'aquesta nova normativa.

Tot i això, es deixarà un marge més ampli, de fins a 10 anys, quan s'hagin de renovar les guies i les mesures per reforçar els contrapesos, les reformes més cares. Un cop esgotat aquest termini, si l'empresa encarregada de supervisar l'ascensor comprova que no s'han fet els canvis obligatoris, avisarà a l'administració que podrà sancionar la comunitat de propietaris amb multes importants, de les que encara es desconeix la quantia.

Per tant, l'adequació dels ascensors esdevé obligatòria, tot i que s'hagi d'aprovar en Junta de Propietaris. Ja que, en cas contrari, la Comunitat en resultaria responsable.

Tan bon punt es vagin fent les inspeccions d'Indústria obligatòries que toquen cada quatre anys i a ORGAN rebin els informes corresponents, informaran el president o presidenta de les actuacions obligatòries i calendari previst. Per qualsevol dubte et pots dirigir al teu assessor d'ORGAN.

contactes

Oficines Centrals Sant Cugat

Francesc Moragas 17-19

Tel. 93 544 16 55
E-Mail: info@organ.es

Punt de Servei Rubi

Ps. de les Torres 47, Rubi

Tel. 93 544 16 55
E-Mail: info@organ.es