divendres, 12 de juny de 2015
Propietats
REFORMA DE LA LLEI D'INSPECCIÓ TÈCNICA D'EDIFICIS
El passat mes de maig es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el Decret 67/2015, per al foment del deure de conservació, manteniment i rehabilitació dels edificis d'habitatges, mitjançant les inspeccions tècniques i el llibre de l'edifici.El dret a un habitatge en condicions requereix la voluntat de conservar els edificis d'habitatges i aplicar els coneixements tècnics que disposen els professionals per a aquest fi. La intervenció de l'Administració no pot substituir l'activitat dels propietaris dels immobles que, segons queda escrit en l'article 30 de la Llei 18/2007 del 28 de Desembre, el dret a l'habitatge, han de conservar i rehabilitar els habitatges de manera que estiguin en condicions de fer un ús efectiu i adequat.En relació amb la inspecció tècnica dels edificis d'habitatges, la Llei preveu que els informes d'inspecció han de ser lliurats a l'Administració per tal d'acreditar el compliment del deure d'haver superat la inspecció tècnica obligatòria i determinar si l'edifici és apte per a l'ús residencial i estableix l'obligació de lliurar als compradors el certificat d'aptitud en el cas que l'edifici hagi de sotmetre a la inspecció tècnica. Cal recordar que la Llei considera com a infracció greu no disposar de l'informe tècnic en el moment que es requereix. 
  1. Entrada en vigor del nou decret:
El nou decret no especifica la data d'entrada en vigor, i d'acord amb el que estableix el Codi Civil Espanyol, en referència als articles 2 i 5, aquest entrarà en vigor als 20 dies de la publicació, per tant aquest serà vigent el dia 27 de maig de 2015. Aquest decret, igual que l'anterior, té per objecte fomentar la conservació, el manteniment i la rehabilitació i l'adequació funcional dels edificis d'habitatges mitjançant la regulació de la inspecció tècnica, l'aprovació del Programa d'inspeccions obligatòries i l'establiment del contingut del llibre de l'edifici, per als edificis d'habitatges d'obra nova o resultants d'una gran rehabilitació i per als edificis d'habitatges existents. 
  1. Que edificis han de superar l'ITE?
Edificis unifamiliars o plurifamiliars, on hi hagi l'ús d'habitatge, sens perjudici que puguin contenir també altres usos diferents al residencial.No és d'aplicació als edificis unifamiliars on la seva edificació principal, excloses construccions auxiliars d'escassa entitat constructiva, està separada 1,5 metres o més de la via pública, de zones d'ús públic i de les finques adjacents. 
  1. Model d'informe de les ITE:
L'informe de la inspecció tècnica s'elabora d'acord amb el model normalitzat i el format que aprova l'Agència de l'Habitatge de Catalunya. Aquest model es pot obtenir al web corporatiu de la Generalitat de Catalunya i al web de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya.L'Agència de l'Habitatge de Catalunya ha de facilitar l'elaboració dels informes i posar a disposició dels tècnics redactors les eines telemàtiques per a la confecció dels informes de la inspecció tècnica dels edificis d'habitatges d'acord amb els continguts establerts aquest Decret. 
  1. En quin moment s'ha de fer la ITE?
Tots els edificis d'habitatges s'han de sotmetre a inspecció tècnica abans dels 45 anys d'antiguitat, prenent com a data per determinar la seva antiguitat la qual consta en el cadastre. Per al cas que no consti, es pot acreditar l'antiguitat per altres mitjans admesos d'acord amb el dret.Per acreditar el compliment d'aquesta obligació a presentar a l'Administració l'informe de la inspecció tècnica de l'edifici d'habitatges abans que es compleixi els 45 anys d'antiguitat, amb les següents excepcions:Per als edificis d'habitatges plurifamiliars amb una antiguitat posterior al 1950, s'estableix la següent programació per passar la inspecció tècnica de l'edifici:
antiguitat edificiTermini per passar la ITE
Entre 1951 i 1960Fins al 31 desembre 2015
Entre 1961 i 1971Fins al 31 desembre 2016
A partir de 1971L'any que compleixin 45 anys.
 Per als edificis d'habitatges unifamiliars:
antiguitat edificiTermini per passar la ITE
Anteriors a 1900Fins al 31 desembre 2016
Entre 1901 i 1930Fins al 31 desembre 2017
Entre 1931 i 1950Fins al 31 desembre 2018
Entre 1951 i 1960Fins al 31 desembre 2019
Entre 1961 i 1975Fins al 31 desembre 2020
A partir de 1975L'any que compleixin 45 anys.
 Els edificis d'habitatges unifamiliars que disposin de cèdula d'habitabilitat vigent en el moment d'assolir els terminis fixats en aquest calendari no tenen l'obligació de presentar l'informe de la inspecció tècnica de l'edifici fins a la data en què caduqui aquesta cèdula d'habitabilitat. 
  1. Quadre de vigències del Certificat d'aptitud:
Qualificacions de les deficiències.Emissió Certificat d'AptitudObligacions de la Propietat.Vigència Certificat d'aptitud.
sense defectesapte10 anys10 anys
lleusapteAprovar un programa de rehabilitació en un termini màxim de 12 mesos establint un fons de reserva per a procedir a les reparacions que especifiqui el programa.Les obres de manteniment quedaran integrades en el programa de rehabilitació.
importantsapte provisionalAprovar un programa de rehabilitació en un termini màxim de 12 mesos (supervisió per part del tècnic), establint un fons de reserva per a procedir a les reparacions que especifiqui el programa.6 anys, amb caràcter provisional.Cal cada 24 mesos fer revisió parar comprovar que no han empitjorat les condicions o ja s'han fet les obres de reparación.Si aquestes empitjoren, el certificat perd la seva vigència, caldrà fer obres i un nou ITE.
greusApte cautelarmente.Si aquestes mesures cautelars no s'executen es denegarà el certificat d'aptitud i s'haurà de fer un nou ITE.Aprovar un programa de rehabilitació en un termini màxim de 6 mesos, establint un fons de reserva per a procedir a les reparacions que especifiqui el programa.3 anys, amb caràcter cautelar.Hace falta cada 12 mesos una revisió per comprovar que no han empitjorat les condicions o ja s'han fet les obres de reparación.Si aquestes empitjoren, el certificat perd la seva vigència, caldrà fer obres i un nou ITE .
molt greus
  
  1. Hi ha preus de referència per al cost de l'ITE?
El passat dia 5 de maig de 2015 s'ha publicat al DOGC l'anunci del consorci de l'Habitatge de Barcelona la modificació de la convocatòria per a la sol·licitud d'inscripcions per a la rehabilitació d'edificis d'ús residencial i d'habitatges a la ciutat de Barcelona per l'any 2015. Dins de l'articulat de la convocatòria, s'aproven els imports màxims del pressupost subvencionable del cost de les ITE i documents adjunts (ITE + Certificat d'accessibilitat + CEE).El 14 de maig passat de 2015 s'ha publicat al DOGC l'ordre TES / 132/2015, de 5 de maig, per la qual es dóna publicitat a la relació de les taxes vigents que gestiona el Departament de Territori i Sostenibilitat.Dins de l'articulat de l'Ordre, exactament en el punt 38 de l'annex, s'aproven les taxes per a la inspecció tècnica d'edificis d'habitatges. Aquests honoraris seran d'aplicació en el cas que els tècnics de la Generalitat de Catalunya realitzin els informes d'inspecció.

Decret Rehabilitació

Decret Rehabilitació
patrocini:2Alfredo Ruiz Müller Tel./Fax: +34 93 354 52 80Arquitecte tècnic Mòbil: +34 653 53 24 70Col.9889 Correu electrònic:  alfredoruiz@starquitectura.es

contactes

Oficines Centrals Sant Cugat

Francesc Moragas 17-19

Tel. 93 544 16 55
E-Mail: info@organ.es

Punt de Servei Rubi

Ps. de les Torres 47, Rubi

Tel. 93 544 16 55
E-Mail: info@organ.es