dimarts, 20 de setembre de 2022
Noticies
Les comunitats de propietaris i el compliment de la Llei de Riscos Laborals (PRL)

La clau és que als espais i zones comunes, es produeix concurrència de treballadors propis o aliens, prestant serveis i desenvolupant activitat econòmica

D'acord amb la normativa vigent, totes les comunitats de propietaris han de complir l'anomenada Coordinació d'Activitats Empresarials (CAE) i adaptar-se en alguns casos a la Llei de riscos laborals. Així, tal com s'estableix a la normativa, les comunitats de propietaris han d'establir mitjans de coordinació en matèria de protecció i prevenció de riscos laborals, així com facilitar informació als treballadors que s'encarreguin de possibles reformes o obres a les finques comunitàries.

La clau és que als espais i zones comunes, es produeix concurrència de treballadors propis o aliens, prestant serveis i desenvolupant activitat econòmica, per la qual cosa aquests espais es consideren centres de treball. La comunitat ha d'assumir la coordinació d'activitats empresarials i informar dels riscos, les mesures preventives i les mesures d'emergència a totes les empreses i els treballadors autònoms que contracti. Aquest apartat es divideix en dues parts:


  • Com a centre de treball: És a dir, en qualsevol àrea, sigui edificada o no, on els treballadors hagin de romandre per exercir la seva tasca professional per la qual hagin d'accedir per motius de treball.
  • La comunitat com a empresari titular del centre de treball: La persona o entitat que té la capacitat de posar a disposició i gestionar el centre de treball.


El compliment de les normes és molt important per a nosaltres com a Administradors de Finques que som. En aquest sentit, a Organ proporcionem informació, assessorament, formació i, alhora, aportem solucions perquè totes les nostres comunitats de propietaris compleixi amb la normativa vigent. Aquesta no és l'única norma que les comunitats de propietaris han de complir i per les quals Organ també vetlla. D'aquesta manera, les comunitats també han d'obeir altres reglaments com ara la llei de la protecció de dades, el certificat digital per comunicar-se amb les administracions públiques, així com la coordinació d'activitats empresarials, entre d'altres.


Multes administratives i penals

L'incompliment de la norma pot comportar sancions de nivell administratiu, civil i penal. Les multes administratives seran de 2.000 € en cas lleu, 40.000 € per als greus i superiors per a les molt greus. Si el cas tingués conseqüències penals, la pena podria establir una condemna de sis mesos a tres anys per als responsables.


Com es pot adequar la norma?

L'establiment de les normes actuals i les que han de venir comportarà una dedicació més gran de recursos, formació i revisió de procediments. Per aquest motiu, a Organ hem signat un acord amb una empresa acreditada per desplegar aquest servei i adequar la normativa amb les requerides revisions anuals. Aquesta empresa alhora es prestarà serveis de defensa jurídica davant de possibles reclamacions dels òrgans pertinents.


Extens informe

Un tècnic acreditat haurà de visitar les comunitats i elaborar un extens informe de la situació actual on s'identificaran, entre altres aspectes, les esmenes necessàries i que són de caràcter obligatori, així com les propostes de millora de la seguretat. Durant el darrer quadrimestre de l'any, serà quan es faran les visites.

contactes

Oficines Centrals Sant Cugat

Francesc Moragas 17-19

Tel. 93 544 16 55
E-Mail: info@organ.es

Punt de Servei Rubi

Ps. de les Torres 47, Rubi

Tel. 93 544 16 55
E-Mail: info@organ.es